استفاده از فلوراید در سلامت دهان و دندان
فلوراید یک نوع ماده ی معدنی است که در موادی مانند نمک ، آب شیرین یا آشامیدنی ، خاک و انواع مختلف غذا ها یافت می شود.
در اینکه فلوراید چه نقشی در سلامت دهان و دندان دارد بسیاری از محققان و دندانپزشکان به این نتیجه رسیده اند که این ماده تاثیرات بسیار مثبتی بر بر سلامت دندان ها داشته و مقاومت دندان را در برابر پوسیدگی افزایش می دهد.حتی می توان گفت که باعث جلوگیری از پوسیدگی دندان هم می گردد.
استفاده درست از فلوراید در دندان پزشکی و مراقبت از سلامت دندان ها از جمله روش های پیشگیرانه موفقیت آمیز است که در طول بیش از پنجاه سال تحقیقات وسیع در سطح جهان اثرات و نتایج مثبت فلوراید در پیشگیری از پوسیدگی دندان مشاهده شده است.
فلوراید چگونه از دندان ها محافظت می کند؟
در هنگام تشکیل و شکل گیری دندان ، مصرف فلوراید باعث می شود که این ماده به بخشی از ساختاردندان تبدیل شود و همچنین فلوراید توانایی محافظت موضعی را دارد.
ماده فلوراید در هنگام بلع در درون بزاق باقی می ماند و دائما دندان ها را احاظه می نماید.در سالمندان که به دلیل افزایش سن در معرض پوسیدگی ریشه هستند استفاده از فلوراید از جمله اقدامات تاثیر گذار می باشد.
فلوراید در کنار اینکه از دندان ها در برابر پوسیدگی محافظت می نماید در کاهش تخریب و سایش مینای دندان مفید است که بر اثر ایجاد یک فضای اسیدی بوجود آمده است.برخی غداهای اسیدی مانند سس ، گوجه فرنگی و آب میوه از موادی هستند که سایش مینای دندان و ایجاد حفره را سبب می شوند.
اولین و بهترین کار در مراقبت از سلامت دندان ها و فرسایش مینا مسواک زدن است ، آنهم دوبار در روز و به مدت دو دقیقه و همچنین استفاده از محصولات مراقبتی حاوی فلوراید مانند دهانشویه و… که می توانند به دندان ها در خنثی کردن حملات اسیدی کمک کنند.
استفاده از فلوراید در سلامت دهان و دندان ؛ چگونه فلوراید بدن را تامین کنیم؟
فلوراید در اکثر خمیردندان های موجود در بازار وجود دارد.همانطور که گفته شد فلوراید به دلیل خاصیت ضد پوسیدگی خود از مواد اصلی تشکیل دهنده انواع خمیر دندان می باشد.البته انواع خمیردندان های بدون فلوراید وجود دارد که ادعا می شود قدرت ضد پوسیدگی کافی دارند ولی دندان پزشکان این موضوع را رد می کنند.
مسواک زدن به تنهایی نمی تواند روند پوسیدگی را متوقف کند و دندان ها برای تقویت شدن و سالم ماندن به فلوراید نیاز دارند.
حتی برخی تحقیقات نشان داده است که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن با موادی که حاوی فلوراید نیستند تاثیر قابل توجهی بر جلوگیری از ایجاد حفره و پوسیدگی نداشته است.
مطالب مرتبط
آیا باید از دهانشویه استفاده کنم؟
دندانپزشکی کودکان و مراقبت از دندان های کودکان
چه مواردی به محافظت بیشتری توسط فلوراید نیاز دارد؟
- عوارض مصرف برخی از دارو ها می تواند سبب کاهش سطح بزاق در دهان شده که به اصطلاح خشکی دهان هم نامیده می شود.کاهش بزاق یعنی کاهش میزان فلوراید مورد نیاز در دهان که سبب پیشرفت پوسیدگی می گردد.
- مشکل تحلیل رفتن لثه که باعث می شود ریشه دندان نمایان شده در معرض خطر قرار بگیرد.
- ممکن قبل از انجام برخی روش های ترمیمی و زیبایی در دندان پزشکی مانند بریج دندان یا تاج نیاز باشد که دندان ها تقویت شوند.
- فلوراید در مراقبت از سلامت دندان ها در دورانی که دندان ها ارتودنسی شده اند، نقش مهمی دارند.ارتودنسی باعث می شود که کمی حفظ بهداشت دندان ها سخت شود و برای مراقبت بیشتر به فلوراید نیاز است.
- افرادی که دندان های حساسی دارند و یا در اثر عادت های ناسالم و مشکلات دیگر دچار این عارضه شده اند می توانند با روش های درمانی همراه با فلوراید به ترمیم مینای دندان و رفع حساسیت دندان ها اقدام کنند.
- در بیمارانی که تحت پرتو درمانی هستند ،به علت آسیب پرتو به غدد بزاق ، مقدار آن کاهش می یابد و در این مواقع فلوراید می تواند از دندان ها محافظت کند.
- شاید در مطب های دندانپزشکی دیده باشید که دندان پزشک به طور مستقیم فلوراید موضعی بر روی دندان های کودکان می گذارد این موضوع به این علت است که فلوراید نقش مهمی در حفظ سلامت دندان های کودکان ، پیشگیری از پوسیدگی و تقویت مینای دندان دارد.